Trainingsmap

Aanleiding

Aanleiding

De online trainingsmap is bedoeld voor vrijwilligers die via een Reanimatie Oproep Systeem (ROS) worden gealarmeerd bij reanimaties. Om aan een ROS deel te kunnen nemen is kennis van de reanimatietechniek, dus het toepassen van borstcompressies en het geven van beademingen, een vereiste. Maar een reanimatiehulpverlening omvat meer dan alleen het toepassen van de reanimatietechniek.

Lees meer...

Toelichting

Toelichting

Je kunt al reanimeren als toevallige omstander. Nu je bij een ROS bent aangemeld verandert er iets wezenlijks. Je ontvangt van de 112‑centralist een noodoproep en moet eerst nog naar het slachtoffer toe. Waar je dan allemaal op moet letten leer je in de 6‑minutentraining. Binnen de burgerhulpverlening zijn zes taken te onderscheiden;

Lees meer...

De 6-minutentraining

De 6-minutentraining

Je verzameld samen met de andere deelnemers op een startlocatie waar je door de coördinator wordt gebriefd. Elke deelnemer krijgt een 'noodoproep'. Vervolgens ga je handelen zoals je dat in het echt ook doet; Je bepaald de snelste route, je gaat op zoek gaan naar het juiste adres, je maakt ter plaatse een inschatting van de situatie en handelt daarnaar, je werkt samen en draagt de hulpverlening over aan de (fictieve) professionals.

Lees meer...

Op weg naar de hulpverlening

Op weg naar de hulpverlening

Misschien valt het je onderweg op hoe traag alles lijkt te gaan in het verkeer. De adrenaline maakt dat je alert en energiek wordt. Desondanks blijven de normale verkeersregels gelden en daar moet je je als burgerhulpverlener aan houden. Het gebruik van de claxon of van alarmlichten onderweg naar het slachtoffer is niet toegestaan. Evenmin te hard rijden en inhalen. Je zult je dus als normale verkeersdeelnemer in het verkeer moeten gedragen. Zelfbeheersing is voor burgerhulpverleners een uitdaging.

Lees meer...

Ruimte maken voor de hulpverlening

Ruimte maken voor de hulpverlening

Soms tref je het slachtoffer zo aan dat je niet direct kunt starten met reanimeren. Bijvoorbeeld wanneer je die op bed of op het toilet aantreft. Je moet dan eerst werkruimte maken door hinderlijke voorwerpen te verplaatsen of door het slachtoffer naar een ruimere omgeving te brengen. De meeste burgerhulpverleners redden zich daar wel mee.

Lees meer...

Overleg tijdens de hulpverlening

Overleg tijdens de hulpverlening

Om de hulpverlening efficiënt te laten verlopen is communicatie noodzakelijk. Samen hardop overleggen is belangrijk om orde en rust in de hulpverlening te scheppen en om na te gaan of jullie niets over het hoofd zien. Houdt elkaar steeds op de hoogte van het verloop van de hulpverlening. Daardoor wordt het beeld van de situatie rondom het slachtoffer beetje bij beetje completer. Hoe completer dat beeld, hoe specifieker de behandeling en de te nemen besluiten. Gezamenlijk overleg heeft dus rechtstreeks effect op een adequate hulpverlening.

Lees meer...

Begeleiden van familie en kennissen

Begeleiden van familie en kennissen

Voor je gevoel denk je wellicht dat je iets zinnings of hoopvols moet zeggen. Echter is het belangrijkste dat je er bént. Stel je op als goede buur die nu meer waard is dan de spreekwoordelijke verre vriend.

Het is begrijpelijk dat je reageert op het verdriet van de ander. Een natuurlijke reactie is dat je het leed van de ander wilt verzachten. Wees alert op het geven van valse hoop. ''Het valt wel mee' of 'het komt allemaal wel goed' zijn daar voorbeelden van.

Lees meer...

Afronden van de hulpverlening

Afronden van de hulpverlening

Noodoproepen komen altijd plotseling. Na één tot drie kwartier keer je weer terug naar de situatie zoals die was voordat de noodoproep kwam. Wanneer je weer tot rust komt, is er ook ruimte voor je gedachten over de dingen die je hebt meegemaakt. Die kunnen positief zijn omdat je iets voor een anders hebt kunnen doen. Positieve gedachten geven je een positief gevoel.

Lees meer...

Schakels in de reanimatiehulpverlening

Schakels in de reanimatiehulpverlening

Bij een reanimatie worden verschillende schakels gealarmeerd. Samen met de andere schakels vorm je een hulpketen die gericht is op het overleven en het herstel van het slachtoffer. Burgerhulpverleners vormen, na degene die 112 belt en eventuele omstanderhulp, de derde schakel. Naast alle andere burgerhulpverleners zou je bij een reanimatiehulpverlening de volgende schakels tegen kunnen komen;

Lees meer...