Ruimte maken voor de hulpverlening

Soms tref je het slachtoffer zo aan dat je niet direct kunt starten met reanimeren. Bijvoorbeeld wanneer je die op bed of op het toilet aantreft. Je moet dan eerst werkruimte maken door hinderlijke voorwerpen te verplaatsen of door het slachtoffer naar een ruimere omgeving te brengen. De meeste burgerhulpverleners redden zich daar wel mee.

Als het echt moet, dan lukt het wel. Desondanks is het verstandig om je op zulke situaties voor te bereiden.

Verplaatsen kan noodzakelijk zijn omdat anders het effect van de borstcompressies onvoldoende is. Wanneer het je niet lukt om het slachtoffer te verplaatsen, start dan met reanimeren. Er zullen spoedig meer hulpverleners komen met wie je de situatie samen kunt oplossen.

  • Bepaal eerst waar je het slachtoffer naartoe brengt. Je schiet er immers niet veel mee op wanneer je het slachtoffer wel uit bed, maar nu tussen het bed en een kast hebt liggen.
  • Vraag, indien je dat verantwoord vind, of de familie je kan helpen met tillen
  • Til niet verder dan absoluut noodzakelijk is
  • Wanneer het je niet lukt om het slachtoffer te verplaatsen, start dan met reanimeren. Er zullen spoedig meer hulpverleners komen met wie je de situatie samen kunt gaan oplossen
  • Oefen met het verplaatsen van een slachtoffer tijdens de training

~ Ruimte maken voor de hulpverlening “... Het slachtoffer bleek op bed te liggen. Er schoot door mijn gedachten dat je slachtoffers niet op bed moet reanimeren omdat je dan geen harde ondergrond hebt. Maar nu dan, dacht ik? Ik deed de controles en het slachtoffer was gelukkig wakker. Echt een pak van mijn hart op dat moment! Ik bleef bij het slachtoffer tot de ambulance en de politie kwamen.......”